fbpx

Fogpótlások

TÁJÉKOZTATÓ

Esztétikus fogpótlásaink segítségével Ön nem csak rágóképességét nyeri vissza, hanem új és megnyerő mosolyt is kap.

A fogpótlás típusai különbözőek, alkalmazásuk azoktól az egyéni körülményektől függ, melyet a páciens szájüregében lévő állapot biztosít. A fogpótlás típusa lehet korona, híd, és kivehető fogpótlás, illetve ezeknek is több típusa közül lehet választani attól függően, hogy mely megoldás lesz a leghatékonyabb.

Ezek igen magas esztétikai igényeket elégítenek ki és szinte teljes értékűen állítja vissza a rágóképességünket. Nem utolsó sorban pedig megfizethetőek, mert áraik kis mértékben térnek el a hagyományos megoldásoktól. A fogpótlások előállítási technológiája is merőben megváltozott az elmúlt néhány évben és napról napra fejlődik tovább. Ma már úgynevezett CAD/CAM (számítógéppel tervezett és számítógéppel vezérelt megmunkálás) technológiával készül a korszerű fogpótlások többsége.

Jelentkezzen be konzultációra elérhetőségeink egyikén

Megoldás a menthetlennek tűnő fogászati problémák kezelésére, a foghiányok okozta problémák megoldására.

Legegyszerűbb esetben csak a fognak egy része destruálódott, így az eredeti forma visszaállítása csupán a cél fogtechnikus segítségével. A fog hiányzó részébe egy betétet rögzítünk. A hiányzó/pótlandó rész nagyságától függően inlayról, onlayról vagy overlayról beszélünk. A betéteket tradicionálisan aranyból készítettük régen, később a nagyobb esztétikai igénynek megfelelően kerámiából, majd cirkonból, manapság a fogszövetek keménységéhez legközelebb álló és esztétikus kompozit anyagból, Grádiából is készíthetjük. Mindegyik eljárásnak megvannak a maga előnyei.

Egy-két fog hiánya esetén kerülhet sor hídpótlásra, melynek elemei a saját fogon mint horgonyon szilárdan rögzülő pillérek és a hiány áthidaló köztes tagok. hosszú távon fix pótlásként szolgál kielégítve funkciót és esztétikát egyaránt. Tradicionálisan fémvázra rétegezett kerámiából épül fel. Anyaga kobalt-króm, nem allergizáló(nikkelmentes)fém, porcelán leplezéssel. Fogászatunk CAD-CAM technikával készült pótlásokat forgelmaz.

A cirkonból készült hídpótlások megfelelnek a legmagasabb fokú esztétikai igényeknek. A híd vázanyaga ilyenkor cirkonból készül, melyre porcelánleplezés kerü. Más eljárás során a teljes pótlás kizárólag cirkonból kerül kivitelezésre, ezt full cirkon koronának hívjuk. Előnye a nagy keménység, így nem pattanhat le róla leplezés, hátránya viszont, hogy kevésbé színezhető. Emiatt elsősorban hátsó régióban alkalmazzuk.

Léteznek teljes porcelán koronák is, melyek vázanyagot nem tartalmaznak, ilyen esetben a magas hőmérsékleten megolvasztott porcelánmasszát préselik fog formájúra. Ez az E-MAX korona. Ez a létező legtermészetesebben kivitelezhető pótlás, sérülékenysége miatt viszont csak szólókoronák készíthetők belőle. Betartva a szakma szabályait hosszú távon sikeres és esztétikus szólófog pótlás készíthető vele.

Nagyobb (elsősorban hátsó fogak) hiánya esetén kíváló megoldást jelenthet a kombinált fogpótlások készítése. Ebben az esetben az elülső fogakra fix híd készül, melyhez preciziós elhorgonyzási elemekkel rögzül a kivehető rész. Kapcsok egyáltalán nem láthatóak, semmi sem zavarja a megjelenést. A kivehető rész stabilan kapcsolódik a fix pótláshoz, rágáskor, beszédkor nem mozdul el. Az így készült pótlások viselői mind elégedettek, soha nem lépnek tovább implantációs fix pótlás irányába.

Amennyiben a maradék fogak száma túl kevés (1-3), teleszkóppal elhorgonyzott kivehető pótlás készítése jelenthet jó megoldást. Ilyenkor a maradék fogakra egy aranyhüvely kerül, melynek párja a kivehető fogsorban foglal helyet. A két hüvely egymásba csúszása ad egy tartást (mint mosogatáskor egymásba csúszott üvegpoharak) a kivehető fogsornak.

Teljes kivehető pótlásra abban az esetben kerül sor, ha teljes fogatlanság esetét kell megoldanunk és implantáció nem jöhet szóba. Az ilyen eset óriási kihívást jelent mind az orvos, a fogtechnikus, mind a viselője számára. Nagy körültekintéssel megvizsgáljuk a fogatlan száj egyéni anatómiai adottságait, lenyomatokat készítünk tanulmányi célból, regisztráljuk az izület biztosította mozgáspályákat, meghatározzuk a fogak elhelyezésének lehetőségeit, hogy azok kielégítsék a rágás, a beszéd és az esztétikai elvárásokat. A pótlás segítségével visszaállítható az arc magassága, kitölti a ráncokat és magabiztos megjelenést nyújt.

Az implantáció menete

Előkészületek:

Alapos orvosi vizsgálat után, amennyiben nem áll fenn olyan tényező mely meghíusítaná a beavatkozást, komplex vizsgálatra kerül sor. ennek eleme a panorámartg, szűkség esetén CT felvétel, mely alapján alapján tájékozódik az operáló orvos. A CT felvételt preferáljuk. A szájvizsgálat fontos eleme a beavatkozás előkészületeinek, itt dől el, hogy a készítendő pótlás milyen módon képes betölteni a funkcionális és esztétikai szerepét egyáltalán. Számtalan esettel találkoztunk már, ahol a behelyezett implantátumokra nem készülhet el a kívánt pótlás, mert az esztétika, vagy a funkció jelentős csorbát szenved. Rendelőnk előszeretettel dolgozik az irányított beültetési módszerrel, ezt a NobelGuide tervezőprogram teszi lehetővé.

Nagyobb pótlások esetén készítünk egy próbafogsort, mely modellezi az elkészítendő pótlást, így már a beavatkozás előtt lehetőségünk nyílik a kész munka bemutatására.

Beavatkozás napján:

A beavatkozás előtt ismét átbeszéljük a tervet, melynek elfogadását vendégünk aláírásával erősít meg. Helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen kerül sor az operációra. Zárásként kontroll rtg készül. Asszisztenseink antibiotikummal, fájdalomcsillapítóval és megannyi instrukcióval látják el pácienseinket készségesen. Ekkor kapja kézhez az implantátum eredetiségét igazoló passportját, melyen szerepelnek az implantátum adatai, LOT száma és a beültetés pozíciója.

Lábadozás:

Általában a beavatkozás napján egy-két fájdalomcsillapító segítségéra számíthatunk, az arc duzzanata 2-3 nap múlva normalizálódik. Varratszedésre két hét után kerülhet sor.

A csontosodás 3-6 hónapot vesz igénybe, ez mindig a körülmények függvénye.

Mi történik a gyógyulás után?

Kontrollfelvételen tájékozódunk a csontosodás sikeressége felől. Helyi érzéstelenítésben megnyitjuk a nyálkahártyát az implantátum fölött, plasztikázzuk a biofunkció és az esztétika érdekében, majd egy gyógyulást segítő ínyformázó csavart helyezünk be egy hétre. A következő alkalommal lenyomatot veszünk a végleges fogmű elkészítéséhez. Próbák során ellenőrizzük a pótlás pontosságát nem utplsó sorban nagy figyelmet szentelve az esztétikai kérdésekre.

Utókezelés

Az elkészült pótlás kontrollja fontos a hosszútávú siker eléréséhez, ezért egy hét múlva ellenőrzésre hívjuk vissza páciensünket. Évente egy alkalommal OP felvételre és egy alapos EMS szájhigieniás kezelésre kerül sor az orvosi vizsgálat mellett.

Milyen esetekre jelent megoldást az implantáció?

Szóló foghiányok pótlása

Több, egymés mellett hiányzó fog fix fogsorral való pótlása, ide értve akár a teljes foghiány esetét is.

Kivehető fogsorok rögzítésére a 4 implantátumot igénylő stéges elhorgonyzást tartjuk a legszerencsésebbnek.

Teljes foghiány esetén elérhető az all-on-4 fix pótlás is. A technika lényege, hogy 4 implantátummal, csontpótlás nélkül, a műtét napján azonnal fix ideiglenes pótlással távozhat páciensünk. Fél év gyógyulást követően az ideiglenes pótlást a végleges restauráció váltja fel. Az all-on-4 technika egy védett termék, a NibelBiocare cég oltalma alatt áll. Más rendszerek is élnek ezzel a technikával, de nem nevezhetjük ekkor már all-on-4-nak. Hasonló lehetőséget kínál a Neodent NeoArch, a Camlog Camfour, Straumann ProArch rendszere stb.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Close Menu

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlapon felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. További információ: Cookie Nyilatkozat

Mindjárt kész 80%

Tudja meg, hogyan őrizheti meg ragyogóan egészséges mosolyát

  • Szakértői fogorvosi tanácsok
  • Azonnal alkalmazható tippek
  • Exkluzív kedvezmények
  • Gyakran ismételt kérdések

Az adatait bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki. A levelekről bármikor egy kattintással leiratkozhat.