fbpx

Fogcsikorgatás

TÁJÉKOZTATÓ

Az éjszakai fogcsikorgatás vagy más néven bruxizmus a lakosság kb. 60-70% – át érinti. Ennek ellenére az emberek nagy többsége nem is tud róla, észre sem veszik azt.

Csikorgatás során a rágóizmok nagy erővel képesek összeszorítani az alsó és a felső fogsort. A rágófogak felületére négyzetcentiméterenként akár 40 kg-os nyomás is nehezedhet. Ha ekkora erő nem tudatos irányítással működik, vagy nem rágás céljából lép fel, akkor beszélünk fogcsikorgatásról, vagy a fogak összeszorításáról. Ilyen esetben jelentősen nagyobb erők hatnak a fogazatokra, mint rágás közben, éppen ezért a kontroll nélküli mozgások visszafordíthatatlan károsodásokat okozhatnak a fogazatunkban.

A csikorgatás kiváltó okai között szerepel: a stressz, az alvászavar, a lelki megterhelés, a belső feszültéség, esetlegesen a fogak és az állkapcsok nem harmonikus elhelyezkedése. Azonban a rossz felületű, túl magas tömések, inlay-k, hidak, koronák és a protézis is okozhat zavarokat, vagy felerősítheti a már meglévő problémákat. a harapásemelő NTI-TSS sín egy éjszakai „műanyag darabka”, melyet a fogorvos egyénileg mintáz meg mindenkinek a rendelőben közvetlenül a szék mellett.

Az orvos által beállított és megmintázott sín tökéletesen passzol az alsó metszőfogakra, az egyéni elkészítés miatt nincs is esélye leesni, tökéletesen fog mindenki szájba illeszkedni, így viselése semmilyen kellemetlenséget nem okoz és biztosítja a pihentető alvást.

Fogcsikorgatás elleni sín

Jelentkezzen be konzultációra elérhetőségeink egyikén

Fáj a feje, csikorgatja a fogát, horkol, esetleg elhúzódó fogászati kezelés előtt/alatt áll?

A végleges megoldást az állkapocs ízületi terápia nyújtja.

Az állkapcsunk az egyik legtöbbet dolgoztatott ízületünk. Aktívan részt vesz a rágásban, beszédben, nyelésben és szinte csak éjszaka pihen, éppen ezért nagyon gyakori a túlterhelése. Ugyanakkor a legkevésbé sem gondolunk arra, hogy panaszainkat ez a viszonylag picike ízület és annak eltérései okozzák.

Az állkapocsízület problémái azonban igen összetettek lehetnek, több tényező is szerepet játszhat bennük, ezért a terápia során nemcsak az ízületi eltérések korrigálására fektetünk hangsúlyt, hanem figyelembe vesszük az egész test statikai eltéréseinek hatására bekövetkező lágyrészelváltozásokat (izomspazmus, triggerpontok stb.). A kezelések során főként lágyrész manipulációs technikákat alkalmazunk, mely nemcsak a rágóízület és állkapocs régióra terjed ki, hanem a környező területekre is, mint a nyak – vállöv régió. Vagyis/Tehát egy komplex állapotfelmérést egy komplex terápia követ, melyet rendelőnkben gyógytornász végez.

Fogászati és szájsebészeti beavatkozásaink során nagy figyelmet fordítunk pácienseink fájdalommentes kezelésére, többek között ezért is szoros együttműködésben dolgozunk gyógytornásszal is, aki aktívan közreműködik ezen fájdalom mentes kezelések megvalósításában manuálterápiás kezelési lehetőségeivel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Close Menu

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlapon felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. További információ: Cookie Nyilatkozat

Mindjárt kész 80%

Tudja meg, hogyan őrizheti meg ragyogóan egészséges mosolyát

  • Szakértői fogorvosi tanácsok
  • Azonnal alkalmazható tippek
  • Exkluzív kedvezmények
  • Gyakran ismételt kérdések

Az adatait bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki. A levelekről bármikor egy kattintással leiratkozhat.