fbpx

Szájsebészet

TÁJÉKOZTATÓ

A szájsebészet olyan sebészeti beavatkozás, amely a fogászattal, a fogszabályozással, a fogpótlásokkal és a szájüregben lévő egyéb fogászati problémák sikeres kezeléséhez kapcsolódik.
A fogeltávolítás nem minden esetben olyan egyszerű, hogy azt egy fogóval ki lehessen húzni. Olykor összetettségének köszönhetően szájsebészeti beavatkozásra van szükség. Elsősorban akkor, amikor a fogat az íny vagy a csont takarja. A leggyakoribb eset a szájsebészet útján történő fogeltávolításra a bölcsességfog eltávolítás, amikor a beavatkozás nélkül nem tud előtörni. Ekkor feltétlenül szükséges a szájsebészeti beavatkozás, hiszen ez az állapot az idő múlásával súlyos problémákhoz vezethet.

Több tényező is befolyásolja a műtét sikerességét

Előzze meg az esetleges szövődményeket, és ne várja meg az utolsó pillanatot.

 • A gyulladás mértéke
 • A gyökér hossza
 • Az Ön általános egészségügyi állapota
 • Esetleges krónikus betegségei

Jelentkezzen be konzultációra elérhetőségeink egyikén

Az implantációs lehetőségek felől érdeklődő sok kiadvány megtekintése/ tanulmányozása után is rengeteg kétellyel és még több kérdéssel keresheti fel orvosát, hiszen megannyi reklám, prospektus, tudományos cikk, szakmai ajánlás elolvasása után sem tudja felmérni saját helyzetét, kiválasztani a számára legideálisabb megoldást. Tegyünk rendet a különböző kifejezések, módszerek, gyártmányok között!
 • Alakra vonatkozó típusok: penge, csavar, subperioszteális, tű/mini
 • Gyártó szerinti megkülönböztetés:
 • Eljárásra vonatkozó csoportosítás: hagyományos, azonnal terhelhető, azonnali/sofort
 • Anyag szerinti csoportosítás: titán, cirkon
 • Beavatkozás célja szerint: szóló, fix híd, kivehető fogsort rögzítő, All on 4

A mai modern fogászati implantátumok csavar alakú, titánból, ritkábban cirkonból készülő csavarok, melyek az állcsontban rögzülnek. Az eljárás alapja a szervezet azon tulajdonsága, hogy a csont képes a csavar felszínéhez hozzánőni. Ez a folyamat a beültetést követöen 3-6 hónap alatt következik be.

A szakma első próbálkozásai közé tartoznak a subperiostealis implantátumok. Neve arra utal, hogy a csonthártya alá, a csont felszínén elhelyezett hálóról van szó, mely alkalmas fogsor elhorgonyzására. Ez az eljárás nem hozott számottevő sikereket az implantáció terén, bár a modern számítástechnikai tervezésnek köszönhetőes reneszánszát éli. Alkalmazása az extrém kevés csonttal rendelkezők esetében indokolt. A kezdeti tapasztalatok arra sarkalták a fejlesztőket, rögzítsék implantátumaikat mélyebben a csontba. Így került sor a pengeimplantátumok kifejlesztésére. Ez esetben egy lemez alakú fém kerül a csontba behelyezésre, kiálló része (mely a szájüregbe lóg) menetet tartalmaz a fogsor rögzítéséhez. Nehézkes felhasználása és alacsony sikeressége miatt háttérbe szorult. Ezt követően jelentek meg a csavar alakú implantátumok. Beültetés során egyik része a csontban foglalt helyet, másik része a szájüregbe lógott. Ha az anatómiai lehetőségek úgy kívánták, az orvos fogóval meghajlította a kívánt tengelyállásnak megfelelően. Mivel egy darabban készült, egyrészes implantátumoknak nevezte el a szakirodalom. A jobb gyógyulás és kiszámíthatóbb tervezés miatt jelentek meg a kétrészes implantátumok, melyek esetében először az orvos beülteti az implantátumot, kivárva a gyógyulási időt pedig rácsavarja a megfelelő méretű és dőlésszögű szájüregbe lógó részét, amit felépírménynek hívunk. A módszer előnye, hogy a műtét után az implantátumot nyálkahártya fedi, ezlárva azt a külvilágtól, lecsökkentve így a fertőzés veszélyét.

Lehet találkozni miniimplantátumokkal, első olvasatra a nagyon félős páciensek érdeklődését felkeltve, hiszen neve azt sugallja, csak egy picike beavatkozásról lehet szó. Alakja egy gombostűre emlékeztet, szinonímaként ezért viselik a tűimplantátum nevet. Valójában ideiglenes implantátumokról beszélünk, szerepe a gyógyulási idő alatt az ideiglenes kivehető fogsorok valamilyen szintű rögzítése. Szerepe tehát kb 6 hónapra szól, vagy magától kiesik, vagy fogsort rögzítő része javíthatatlanul megkopik, használhatatlanná válik.

A mennyiben kellő mennyiségű csont áll rendelkezésre, helyi érzéstelenítés mellett steril körülmények között kerül behelyezésre az implantátum. Ilyenkor a nyálkahártyát varrattal egyesítjük. Ha a csont minősége és a beültetés körülményei lehetővé teszik, akár ideiglenes pótlással is terhelhetjük az implantátumot. Ez az eljárás az azonnali terheléses implantáció. Azonnali, más néven sofort implantációról akkor beszélünk, mikor a fogeltávolítással egyidőben kerül behelyezésre az implantátum. Ennek feltétele a gyulladásmentes környezeten túl a jó csontminőség és mennyiség. Főleg fiatalok sportbalesetei tartoznak ezen lehetőség körébe.

Anyaga szerint készülhet titánból illetve cirkonból. A titán implantátumok több-kevesebb ötvözőanyagot tartalmazhatnak kedvezőbb mechanikai tulajdonságok elérése végett, de léteznek teljesen tiszta titánból készült implantátumok is. A titán oly erősen kötődik a felszínét borító oxidréteghez, hogy az immunrendszer gyakorlatilag nem képes „mintát venni” belőle, igy el sem indul ellene semmi féle immunológiai reakció. A titánra tehát nincs allergia. Az implantátumok elvesztésének hátterében fertőzés, senyvesztő betegség, gyógyszermellékhatás, rossz helyi vérellátás, dohányzás, rossz szájhigienia, orvosi utasítások betartásától való tartózkodás áll. A cirkon teljesen hasonló tulajdonságokkal rendelkezik orvosi vonatkozásban, ám fehér színű s kissé ridegebb.

A piacon fellelhető megannyi implantátum között nehéz kiigazodni, a választást meglehetősen nehezíti, hogy minden gyártó és felhasználó a saját portékáját tartja messzemenően a legjobbnak.

Ha valóban a legjobb megoldást keresi, kérem hívja rendelőnket an Önnek legmegfelelőbb megoldás megtalálásában!

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Close Menu

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlapon felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. További információ: Cookie Nyilatkozat

Mindjárt kész 80%

Tudja meg, hogyan őrizheti meg ragyogóan egészséges mosolyát

 • Szakértői fogorvosi tanácsok
 • Azonnal alkalmazható tippek
 • Exkluzív kedvezmények
 • Gyakran ismételt kérdések

Az adatait bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki. A levelekről bármikor egy kattintással leiratkozhat.